Joost Franken Sensei - 6de dangraad

Mijn naam is Joost Franken en ik ben in februari 1981 op 12-jarige leeftijd met het karate begonnen. Eerlijk gezegd was dit alles behalve een bewuste keuze: een schoolkameraadje van mij deed deze sport al een half jaar en hij haalde mij over een keertje mee te gaan. Ik wist absoluut niet wat karate was. Sterker nog ik dacht dat karate iets was dat je in een klaslokaal leerde, je weet wel achter een schoolbankje lezen over karate en zo nu en dan iets uitproberen op een dummy. Dat bleek toch anders te zijn! Ik vond het wel aardig bij Ooms, de school waar ik mijn eerste karatelessen kreeg, maar om nou te zeggen dat ik enorm enthousiast was, nee niet echt.

Toch veranderde dit snel, mede door de Portugese leraar die wij hadden. Deze man, José Verissimo, maakte een enorme indruk op mij en al snel wilde ik zijn zoals hij. Ik wilde ook voor een groep staan en lesgeven. Ik begon steeds meer te oefenen en te trainen; niet alleen in de dojo maar ook thuis op mijn slaapkamer. Het ging zelfs zover dat ik mij in gedachten voorstelde de leraar zelf te zijn en in mijn fantasie gaf ik les.

Dit ‘fantasievol lesgeven’ heb ik vele jaren gedaan tot dat in mei 1990 de toenmalige karateleraar wegging en mij door de directeur van de sportschool gevraagd werd om de karatelessen over te nemen. Ik heb hier volmondig ja op gezegd met daarbij het verzoek om de leraarsopleiding bij de KBN te mogen gaan volgen. Zo behaalde ik vervolgens op 28 maart 1992 mijn assistent leraren diploma en twee jaar later op 25 juni 1994 behaalde ik mijn leraarsdiploma: mijn droom om een echte karateleraar te zijn was toen werkelijkheid geworden.

Ik ben nu ruim 30 jaar bezig met het beoefenen van het karate en heel specifiek houd ik mij bezig met de Shito-ryu stijl. Natuurlijk was dit laatste ook geen bewuste keuze (voor wie wel eigenlijk) maar gelukkig voor mij ben ik hier nu heel erg blij mee. Gedurende de afgelopen 30 jaar loopt de beoefening van het karate als een rode draad door mijn leven. Tijdens mijn schooljaren kwam karate altijd op de eerste plaats en zelfs tijdens mijn studie Fysiotherapie aan de Hogeschool Eindhoven kon ik niet zonder mijn dagelijkse training. Ook tijdens mijn studie Acupunctuur bleef karate nummer 1 en eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik karate beleef als een soort kunstenaar. Ik wil er heel graag mee bezig zijn en zoals een kunstenaar zet ik er heel veel voor opzij.

Op 2 april 2006 heb ik mijn 5e dangraad bij de KBN behaald en in augustus van datzelfde jaar ontving ik uit handen van Grootmeester Kenei Mabuni (de oudste zoon van de grondlegger van het Shito-ryu) dezelfde graad evenals de erkenning als ‘uchideshi’ in het Dento Shito-Ryu Karate-do (het traditionele Shito-ryu zoals onderwezen door deze Grootmeester). Na 31 jaar training heb ik in augustus 2012 uit handen van Meester Nakahashi mijn 6e dangraad mogen ontvangen.

De mensen die ik als mijn karateleraren heb gekend en/of die mij vandaag de dag inspireren zijn: José Verrisimo, Ernst van Moorsel, Piet van Hulten, Meester Nakahashi, Janick Poupée, Grootmeester Kenei Mabuni en Meester Hatano.