Kihon, de basistechnieken van het karate

Onderstaand staat een link waarbij je een pdf kunt downloaden waarin de basistechnieken van het Shito-ryu met een afbeelding afgebeeld staan. Tevens zijn de afbeeldingen voorzien van een korte toelichting. De afbeeldingen zijn afkomstig uit mijn allereerste karateboek dat ik lang geleden gekocht heb, namelijk karate deel 1 van Pflüger. De basistechnieken vormen, net zoals de letters van het alfabet, het allereerste begin van de studie van het karate-do. Deze technieken zijn zo belangrijk dat zelfs de grootmeesters nog elke dag deze technieken trainen. In de les wordt het onderdeel kihon meestal op tel uitgevoerd. De leraar telt van één tot en met tien in het Japans en op elke tel wordt de desbetreffende techniek uitgevoerd.

Tijdens het onderdeel kihon laat je allerlei basistechnieken zien. De basistechnieken van het karate bestaan uit verschillende basisstanden, verdedigingstechnieken, aanvalstechnieken met de armen en benen en bij de hogere graduaties zelfs klemmen en worpen. De technieken die in deze links afgebeeld staan, zijn eigenlijk de meest basale technieken (er zijn er dus veel meer maar die leer je vanzelf kennen).

Tijdens de uitvoering van de verschillende technieken moet je op een aantal zaken letten. Dit zijn zaken waar de examinatoren tijdens een examen of de scheidsrechters tijdens een wedstrijd ook op letten.

  • de techniek moet de juiste vorm hebben
  • de techniek moet met de juiste spanning uitgevoerd worden
  • de techniek moet een vernietigende indruk achterlaten
  • de houding van het lichaam dient steeds rechtop te zijn
  • tijdens en na het uitvoeren van een techniek moet je in balans blijven

Grootmeester Kenwa Mabuni heeft voor wat betreft de beoefening van de karatetechnieken vijf aandachtspunten opgeschreven. Deze staan bekend onder de naam Go shu go gaku oftewel de vijf studies van het leren. Hieronder volgen de vijf aandachtspunten.

Go shu go gaku, de vijf studies van het leren

1. Kokoro gamae no koto – attitude, staat van bereidzaamheid. Dit punt geeft aan dat de leerling op het pad van de lege hand bereid moet zijn tot een juiste houding omtrent leren. Hij moet leergierig zijn en de geest van het begin nimmer uit het oog verliezen.

2. Ashibumi no koto – standen. Dit punt geeft het belang van correcte basisstanden aan. De karateka zal tijdens de uitvoering van de technieken een correcte houding van het onderlichaam in moeten nemen. Hierbij moet je denken aan een goede balans, positie van knieën die naar buiten of juist naar binnen gedrukt moeten zijn, positie van de heupen die frontaal of juist afgedraaid moeten zijn.

3. Maii no koto – afstand. Dit punt verteld iets over de aandacht die de karateka moet hebben voor de juiste afstand ten opzichte van de denkbeeldige tegenstander.

4. Tenshin no koto – verplaatsen van lichaamspositie. Door gebruik te maken van de mogelijkheden tot lichaamsverplaatsingen ben je in het gevecht weerbaarder.

5. Henkan o koto – veranderen van lichaamshoeken. Dit punt zegt iets over de wijziging van de hoek die je lichaam maakt ten opzichte van je denkbeeldige tegenstander. Door je lichaam af te draaien heeft deze denkbeeldige tegenstander maar weinig trefvlakken om te raken. Hoe meer je het lichaam dus frontaal houdt, hoe meer je van jezelf bloot geeft en hoe kwetsbaarder je dus bent

klik hier voor de link naar alle plaatjes en uitleg van de basistechnieken.