karate voor jong en oud, een heel leven lang

Kumite

Het laatste onderdeel tijdens een examen is het onderdeel kumite. Kumite staat voor allerlei gevechtsoefeningen. Er zijn in het Shito-ryu verschillende vormen van kumite en tijdens een examen moet je, afhankelijk van de graad, meerdere vormen met een partner demonstreren. Het onderdeel kumite moet je met een partner uitvoeren en het is belangrijk dat je, voor jou, een goede partner hebt. Deze partner moet werkelijk aanvallen en tevens moet hij in staat zijn om op jou in te spelen als een en ander niet helemaal goed gaat. De gevechtsoefeningen die in onze stijl beoefend worden, zijn:

– kumite vanuit stilstand: deze vorm is eigenlijk alleen voor de beginners bedoeld en het leert hen te wennen aan lichaamscontact en de desbetreffende technieken krijgen door het partnerwerk veel meer inhoud

– kihon ippon kumite: dit is een voorafgesproken eenstaps gevechtsoefening. In deze vorm valt de aanvaller maar met een techniek aan en de verdediger beantwoord de aanval met de juiste verdediging en een tegenaanval.

– nihon kumite: dit is een voorafgesproken tweestaps gevechtsoefening. De aanvaller valt nu met twee technieken aan en de verdediger beantwoord deze twee aanvallen met de juiste verdedigingstechnieken en een tegenaanval.

– pinan bunkai kumite: dit is een voorafgesproken gevechtsoefening die uit de pinan kata’s ontstaan is. Er zijn, conform de vijf pinan kata’s, vijf verschillende vormen.

– bunkai kumite: dit is een voorafgesproken gevechtsoefening die de applicatie van de kata-techniek toont. Elk kata bestaat uit verschillende combinatietechnieken en tijdens bunkai kumite toont de verdediger de vaste applicaties uit het desbetreffende kata.

– oyo bunkai kumite: dit is een gevechtsoefening waarbij het kata model staat voor een vrije interpretatie van de verschillende combinaties uit het desbetreffende kata.

– jiyu ippon kumite: dit is een half voorafgesproken gevechtsoefening waarbij beide karateka’s vrij bewegen. De aanvaller heeft dus geen vast vertrekpunt zoals bij de voorgaande gevechtsoefeningen maar creëert door middel van voetverplaatsingen het meest geschikte moment om tot de aanval over te gaan. De verdediger weet dus exact wanneer de aanval komt en hij weet ook niet vanuit welke richting de aanval ingezet wordt. Het is een halfvrije vorm aangezien hij wel weet met welke aanval de aanvaller zal aanvallen.

– jiyu kumite: dit is het volledige vrije gevecht. Vaak gaan hier nog allerlei varianten aan vooraf zoals het vrij vechten met opdrachten of rolverdeling.

Share by: