karate voor jong en oud, een heel leven lang

Qigong

De eerste die mij introduceerde met qigong was de Franse karateleraar Janick Poupée. Het zal halverwege jaren negentig zijn geweest dat hij tijdens de internationale trainingsweek in Corsica tussen de karatetrainingen door aan een paar mensen qigong onderrichtte. Ik zie me nog staan en zitten op het rustige strand nabij Bastia (Corsica). Een van de eerste oefeningen was de staande boommeditatie en het spel met de qi-bal. Wat een geweldige sensatie voelde ik toen voor het eerst in mijn handen....


Vervolgens leerde ik meer van qigong tijdens de opleiding klassieke taoistische acupunctuur aan de IFU te Maastricht. Een van mijn medeleerlingen daar was Gabi Lind en zij onderwees qigong, notabene in de Duitse karateschool van haar vader, Werner Lind - Budo Studien Kreis in Bensheim (Duitsland). Na de lunchpauzes onderwees zij ook aan ons qigong-oefeningen die wij ook konden toepassen bij onze toekomstige cliënten.


Ook tijdens de opleiding tot karateleraar kwam ik in aanraking met een vorm van qigong. Het was Kallenbach sensei die de bekende vorm Ba Duan Jin tijdens het vak Budoleer aan ons onderwees. Tussen de vormen door kwam hij dan aan onze handen voelen.....


Door het lezen van een boek van Roy Martina, voormalig karatekampioen en arts, kwam ik op een gegeven moment in aanraking met qigong die in een Chinees ziekenhuis werd onderwezen. Aldaar was dat de enige behandelmethodiek die de beoefenaars inzetten om tot genezing te komen. Roy Martina schreef daarover en ik was daarover uiteraard gefascineerd. Chi Neng qigong, zo heette hetgeen de behandelaars in het ziekenhuis deden. Het deed me een beetje denken aan de film Patch Adams met Robin Williams; een behandelcentrum waar iedereen voor elkaar zorgde. In Nederland werd deze methodiek geïntroduceerd door Roy Martina in samenwerking met Patricia van Walstijn. Vanzelfsprekend volgde ik de basismodules.


Een meer martiale vorm van Qigong heb ik vele jaren later leren kennen in het Shaolin klooster in Otterberg (Duitsland). Onder leiding van meester Shi Heng Yi heb ik deelgenomen aan een aantal driedaagse seminars om de Ba Duan Jin en de Yi Jin Jing beter te leren kennen. Verder heb ik eveneens bij hen het online self-mastery programm gevolgd. Een bijzonder waardevolle aanvulling op dit alles.


Een laatste leraar die ik graag in dit rijtje wil noemen is de Nederlandse karateleraar in Okinawa Goju ryu Sydney Leijenhorst bij wie ik een Ken Zen Ichinyo seminar gevolgd heb. In dit seminar kwamen drie belangrijke pijlers van karate, Zen Boeddhisme en Qigong samen. Een hele mooie ervaring!


Maar goed, wat is qigong nou eigenlijk?


Wikipedia is daar heel eenvoudig over. Qigong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te behouden en te verbeteren. Wat ik zelf vooral heb ervaren is dat qigong het lichaamsbewustzijn enorm doet toenemen. En een vergroot lichaamsbewustzijn is goed voor lichaam en geest, is goed voor de bestudering van bijvoorbeeld karate en zeker voor de algehele gezondheid en vitaliteit van de mens.


Wij trainen bijna elke maandagochtend van 09.00 tot 09.55 uur in de dojo van sporthal Drieburcht. Zin om mee te doen? Je bent altijd welkom. Deelname aan een losse les kost 10 euro, per periode van vier lessen bedraagt de bijdrage 30 euro.


Share by: